zaterdag 17 december 2016

SK Rita Berlaar v K Noordstar VV (15/10/2016)

SK Rita Berlaar
- K Noordstar VV
3 - 7
(1 - 4)
Vierde Provinciale Antwerpen D - Speeldag 10
Za 15/10/2016 - 20:00
Luc De Rijck-stadion (Doelvelden) - Berlaar (BE)
Toeschouwers - 120 (40)
Doelpunten:
5' Caers (0-1), 19' Caers (0-2), 20' Van Coillie (1-2), 39' Caers (1-3), 45' Caers (1-4), 50' Peetermans (1-5), 55' Hendrickx (2-5), 65' Peetermans (2-6), 84' Smeyers (2-7), 87' Lauwers (3-7).

Pano Luc De Rijck-stadion
Reeds enkele jaren stond een bezoek aan Berlaar op de planning. Een en ander begon bij een treintrip, het moet naar Heist of Leuven geweest zijn. In de valavond vielen destijds grote lichtmasten naast het spoor op. Het eerste opzoekingswerk leerde dat de bespeler lagereprovincialer SK Berlaar was en het bewuste verlichte terrein over een uit de kluiten gewassen tribune beschikte. Een mentale post-it werd gemaakt, de opties tot bezoek werden nog uitgebreid toen bleek dat Lyra na de sloop van het eigen stadion en in afwachting van de afwerking van een nieuw terrein, zou gaan groundsharen.

Niettemin genoot de vaste bespeler de voorkeur. Op een verloren zaterdag diende zich een thuiswedstrijd tegen Noordstar aan. Wegens de ligging naast het station, samen met het feit dat het een solo-excursie ging worden, was de trein zowel de beste als, eigenlijk, ook de enige optie. Na een snelle gefrituurde hap vertrok de boemel naar Leuven vanop de bovenverdieping van Antwerpen Centraal. Via een verlicht Lisp, Lierse tegen Union vanavond, ging de reis voorspoedig en na geen half uur stond ik op het stationsplein van Berlaar.

De boemel Antwerpen-Leuven
Stationsplein Berlaar
Scouten op Google Maps voor het indrinken maakte duidelijk dat Berlaar enkele pubs telde op de Markt. Deze lag echter behoorlijk uit de richting en dus moest ik, gezien de beperkte tijd op zaterdagavond, eens van mijn hart in plaats van van mijn lever een steen maken en de Markt links laten liggen. Het stationsplein bood nog een paar kroegen, waarvan één in het oude stationsgebouw. Ook op de hoek van de straat van het stadion bevond zich nog een café, dit werd het doel vóór de match.

De kroeg in kwestie was niet meer herkenbaar van het Maescafé dat op het straatzicht in Maps te zien was. Een wissel ten goede evenwel, de tapkraan van het wat vreemd genaamde Coillie-Time schenken tegenwoordig Jupiler. Een kleine hoekkroeg met een wat moderner interieur. Onder het genot van een paar 33'ers pikte ik nog het slot mee van een schijnbaar boeiend begonnen Kortrijk-Standard, 3-3 toen ik op het uur binnenwandelde en evenzeer 3-3 toen het vertrek naar het stadionnetje aangebroken was.

Coillie-Time nabij het terrein
Een stap vooruit van Maes
De wandeling naar het stadion scheen ik toch onderschat te hebben en de match was dan ook al een paar minuten bezig toen ik binnenkwam. Omgeven door trainingsvelden ligt in het Sportcentrum Doelvelden het Luc De Rijck-stadion, en dat was geen tegenvaller. Naast de al bekende tribune en de lichtmasten, bleken ook de drie andere zijden van het terrein uitgebouwd te zijn, met deels overdekte staantribunes. Het geheel is gebouwd in een put waardoor je langs boven binnenwandelt, altijd een leuk zicht.

De fraaie faciliteiten voor dit niveau zijn verweven met de voorgeschiedenis van de thuisclub. Na jaren in provinciale kwam het oorspronkelijke FC Rita Berlaar halverwege de jaren tachtig in Bevordering terecht, en later zelfs in Derde Klasse. Hier maakte het als tegenstander de laatste wedstrijd van het oorspronkelijke Beerschot mee. Een jaar later ging ook bij Rita Berlaar het licht uit. Opvolger SK Berlaar werd terstond opgericht, afgelopen zomer werd de naam gewijzigd naar SK Rita Berlaar.

Ingang Doelvelden
De hoofdtribune
Vandaag kreeg Rita fiere leider Noordstar over de vloer, de voetbalclub voor de Herentalse deelgemeentes Noorderwijk en Morkhoven. De Blauwwitten  traceren hun roots tot 1930 en brachten hun hele bestaan in de provinciale reeksen door. De piek werd behaald in de tweede helft van de jaren negentig, toen Noordstar een handjevol seizoenen in Tweede Provinciale speelde. Een sterke seizoensstart wekt de hoop dat alvast het laagste niveau op korte termijn weer kan achtergelaten worden.

Ook in deze wedstrijd startte Noordstar als een raket en nadat de Ritaverdediging twee keer helemaal werd uitgespeeld, stond het al snel 0-2. De thuisploeg lukte nog de aansluitingstreffer, maar nog tweemaal speelde Noordstar de tegenstander uit verband met een 1-4 ruststand als gevolg. Ene Caers had hierbij alle vier de bezoekende doelpunten aangetekend, het Berlaarse doelpunt werd gescoord door de genaamde Van Coillie, een naam die een link met het café van de indrinksessie oproept.

De andere lange zijde
De kantine
Tussendoor was de tijd ook rijp geworden voor een rondje om het stadion. De hoofdtribune bestaat uit enkele rijen zitjes met achteraan de kantine. Hier vonden we de wat drinkvastere uitfans. Daarboven bevindt zich een verdieping seats uit derdeklassetijden, die vandaag echter gesloten bleef. De tribune wordt geflankeerd door kleine, deels overdekte staantribunes. Ook aan de andere lange zijde en achter beide doelen zijn staantribunes te vinden, enkel achter één van beide doelen is geen overkapping te vinden.

Door dit rondje om miste ik een deel van de doelpunten, en hetzelfde zou ook na de rust gebeuren. De tweede helft startte voortvarend met twee snelle doelpunten aan weerszijden van het scorebord. Halverwege de tweede helft maakte Noordstar de match dood met de 2-6. In de slotfase prikten beide ploegen er nog één doelpuntje bij, met tien doelpunten viel over het spektakel alvast niet te klagen. Wegens het gebrek aan spanning was van enige voetbalsfeer weinig sprake.

Einde wedstrijd
't Dorp, Markt Berlaar
De gok om de cafés aan het station pas na de wedstrijd aan te doen, pakte jammer genoeg verkeerd uit. Alternatief was een snelle mars naar de Markt van Berlaar en timen of en hoeveel drinktijd er nog was vooraleer de trein naar huis, een uurtje later, zou toekomen. Viel best mee, en een koppel 33'ers konden nog weggezet worden in café 't Dorp. Hier zagen we overigens nog enkele gezichten die ook al waren opgevallen in de kantine van het stadion. Een andere pub op de Markt was jammer genoeg al gesloten.

De trein naar huis was stipt, en met een ruime overstap in Antwerpen Centraal was er nog tijd voor een Guinness in Kelly's. In de boemel huiswaarts was een beschonken gezelschap op leeftijd nog een afzakkertje in de Tramhalte aan het overwegen. Ik crashte nog een dinnerparty bij Stevo in Mariaburg, alwaar de wijn al goed in de aanwezige vrouwen en mannen was. Gegadigden om het treingroepje in de Tramhalte te gaan vergezellen waren er niet meer, en zo eindigde een geslaagde non-leaguehop misschien wel net op tijd. 

Ticket
Extra:

Geen opmerkingen: