zaterdag 8 augustus 2015

FC Oss v FC Emmen (07/08/2015)

FC Oss
- FC Emmen
0 - 3
(0 - 1)
Jupiler League (Eerste Divisie) - Speeldag 1
Vr 07/08/2015 - 20:00
Frans Heesen Stadion
- Oss (NL)
Toeschouwers - 1 987 (30)
Doelpunten:
28' Deul (0-1), 54' Kolder (0-2 pen), 72' Danso (0-3).


Ook voor de eerste buitenlandse hopper van deze voetbaljaargang zochten we het niet te ver. Bij de start van de Nederlandse Eerste Divisie speelden verschillende Noord-Brabantse clubs thuis. Ons oog viel op Oss, wegens weinig voorafgaande ervaring. De enige eerdere visit daar vond plaats in het Topklassejaar van de FC, en dan nog ter gelegenheid van een zeer karig bezochte districtsbekerwedstrijd tegen SV Someren.

Maar vandaag ging het dus om de competitieknikkers. FC Oss is de professionele tak van SV TOP. Na een korte profperiode in de fifties, maakte TOP pas definitief z'n rentree in het profvoetbal in 1991. Vergelijkbaar is het verhaal bij FC Emmen, verderzetting van VV Emmen en sinds 1985 bij de profs. Geen van beide clubs wist in deze periode de poort naar de Eredivisie al open te beuken, al waren ze er beide een enkele keer dichtbij.


Het amateurterrein van TOP werd eind jaren negentig verbouwd tot een klein, modern stadionnetje met drie tribunes en volledig bestaand uit zitplaatsen. Eén korte zijde is niet uitgebouwd, het zicht daar werd de laatste jaren wel verbeterd met de constructie van een schoolgebouw. De vocale Osser fans nemen de andere korte zijde in. Een klein uitvak met enkele honderden plaatsen is gevestigd op het uiteinde van de lange zijde tegenover de hoofdtribune.

FC Oss toonde zich vol goede wil en zocht een verzorgde voetbaloplossing die het niet vond. Emmen had niet eens kansen nodig en haalde maximaal rendement uit een droge afstandsknal, een penalty met rode kaart en een mooi uitgevoerde counter. Een bescheiden aanhang aan beide kanten was enkel te horen bij korte yells en gezangen als reactie op het spelgebeuren. Zo bleek het toppunt van de dag de indrinksessie in café Stamineeke in het centrum van Oss.

Geen opmerkingen: