maandag 3 oktober 2011

Leicester City FC : Swansea City AFC (03.01.11)

Leicester City FC : Swansea City AFC
2 : 1
(2 : 1)
npower Championship
- Speeldag 26
Ma. 03.01.2011 - 15:00
Walkers Stadium
- Leicester (UK)
Toeschouwers : 21.656 (599)
Doelpunten:
5. Berner (1:0), 11. Sinclair (1:1), 42. Vassell (2:1).

Met de jaarlijkse oud- en nieuwjaarsdrinks nog vers/rot in het achterhoofd stond de eerste buitenlandse trip van het jaar al op de allereerste werkdag gepland. De drukte op de London Orbital viel goed mee en mee door het laatste roes-uitslapen ging de rit vlot naar Leicester. Op het middaguur parkeerden we op de site van het oude Filbert Street, op een steenworp van het huidige stadion van the Foxes. Enkel een akker en straatnamen als Lineker Way doen hier nog aan het vorige onderkomen van de club denken. De stadsverkenning begon aan Welford Road, het stadion van rugbytopclub Leicester Tigers, dat vooral met de kolossale nieuwe hoofdtribune weet te overtuigen. Langs een mooi en gezellig aangelegd wandelpad tussen de stulpjes van de lokale gegoeden, liep de tocht verder naar het stadscentrum. Redelijke standaardkost met verkeersvrije winkelstraten, enkele shopping malls en de merkwinkels die het centrum van zowat elk beetje Britse stad 'sieren'.

Met weer wat voetballectuur onder de arm en een vloeibare verfrissing in de maag zetten we koers naar het Walkers Stadium, genoemd naar de chipsfabrikant die in onze gelederen onder de naam Lays door het leven gaat. Het stadion is een voor Engeland typische kuip met één doorlopende ring, aan de kant van de hoofdtribune iets uitgebreid met een rij loges. De clubshop is een van het bescheiden supermarkt-niveau. Elegant is de glazen façade met groot clublogo aan de buitenkant van de hoofdtribune. De functionele omloop heeft een zeker karakter door de wentelende trappen die naar de tribunes leiden. Wel opvallend is de eerder grote afstand tussen de zijlijnen en de tribunes. Door het blauw van de clubkleuren een misschien wat steriele setting voor een voetbalwedstrijd, al wordt de wedstrijdsfeer uiteindelijk niet gemaakt door de tribunes, maar door de mensen die erop zitten. Maar hierover verder meer.

Leicester City heeft een behoorlijke geschiedenis op het hoogste Engelse niveau, met enkele Europese campagnes als getuigen. Hoofdprijzen leverde het nog niet op, al heeft de club wel enkele League Cups en een Charity Shield op de schoorsteenmantel prijken. De noughties zijn minder gul geweest voor LCFC, met zelfs een degradatie naar derde afdeling. Met de inbreng van geldschieter Vichai Raksiarkson en trainer Sven-Göran Eriksson moet de Premier League het doel zijn, al doet de huidige stek in de middenmoot anders vermoeden. Swansea City werd wereldberoemd in de Lage Landen dankzij de uitstekende docu 'That Final Day' van NOS-journalist Tom Egbers. Swansea en Exeter werden op de laatste dag van het seizoen gevolgd in een afstandsduel om het behoud in de Football League. Het rauwere Swansea haalde het destijds en is intussen zelfs een contender voor een plek in de Premier League geworden.

De wedstrijd ging snel van start: reeds na vijf minuten zette Berner de thuisploeg op voorsprong. De bezoekende Jacks bleven niet achter en stelden na weer vijf minuten gelijk. De verdere eerste helft ging aangenaam over en weer, met sterkere periodes voor beide ploegen. Toch duurde het tot kort voor de rust eer de score wijzigde, op hoekschop werkte oude bekende Darius Vassell in de rebound binnen. Na de pauze controleerde Leicester het gebeuren, de Welshe gasten kwamen slechts sporadisch tot een uitbraak. De 2:1 stond ook na 90 minuten op het bord. De bezoekende fans, met zeshonderd en weggestopt in een hoek, deden hun fanatieke reputatie behoorlijk eer aan en lieten zich met de bekende klassiekers horen. Bij Leicester op de lange zijde naast het uitvak een behoorlijk grote groep vocale fans om van weerwoord te dienen. Hierdoor ontstond een naar hedendaagse Britse normen aangenaam sfeertje, zonder meer. Pas halverwege de tweede helft viel het meegereisde Jack Army stil terwijl de Foxes de verdiende driepunter naar huis zongen.

Foto's:
http://gallery.towhateverend.be/#431

Extra:
- Fotoalbum
- Hoppingoverzicht
- Groundlist

Geen opmerkingen: