dinsdag 4 oktober 2011

Aston Villa FC : Sunderland AFC (05.01.11)

Aston Villa FC : Sunderland AFC
0 : 1
(0 : 0)
Premier League
- Speeldag 22
Wo. 05.01.2011 - 19:45
Villa Park
- Birmingham-Witton (UK)
Toeschouwers : 32.627 (1.100)
Doelpunten:
80. Bardsley (0:1).

Dag drie geen grote verplaatsingen te doen, dus konden we ons gemak nemen in Birmingham. Bij matig weer verkenden we de shopping area rond de Bullring. In de namiddag wou F. wat meer om het lijf hebben, wat de rest aangreep om weer eens een pub in te duiken. Oord van Verderf voor de gelegenheid was The Trocadero, waar naast de gewoonlijke uitgebreide selectie bieren van het vat ook smakelijke pub grub voorhanden was. Toch een kleine transfer, vanuit New Street Station ging het mits tussenstop in de lokale BK met een boemel naar de buitenwijk Witton. Het station Aston lieten we links liggen, de korte rit verder naar Witton beloofde vanuit de trein immers een eerste blik op Villa Park, al sinds 1897 thuisbasis van de lokale trots Aston Villa.

De Villans zijn een van de grote traditieclubs van het Engelse voetbal. De club werd opgericht in 1874, was een stichtend lid van de Football League in 1888 en speelde hierin het overgrote deel van de seizoenen op het hoogste niveau. Dalmoment kwam in de vroege seventies, toen de ploeg tot derde klasse zakte. Tien jaar later was alles dan weer koek en ei met het hoogtepunt in de clubgeschiedenis, de Europabeker voor Landskampioenen. Sinds 1988 is AVFC onafgebroken eersteklasser. Bezoeker Sunderland heeft eveneens een rijke geschiedenis met behoorlijk wat hoofdprijzen, maar staat toch iets lager in de hiërarchie dan de gastheer van vandaag. In de zomer van 2002 waren de Black Cats nog te gast op de Bosuil voor een vriendschappelijk treffen.

Ondanks een matige positie in het klassement trok Villa resoluut ten strijde met heel wat kansen. Geluk is voor ploegen in de kelder altijd een factor, en Villa mocht zich wel over het gebrek eraan beklagen. De brilscore stond ook aan de pauze nog op het bord. Na de koffie kon de thuisploeg de ijzeren greep op het gebeuren niet verderzetten. De opgave werd nog moeilijker toen invaller Emile Heskey met een domme rode kaart naar de douches mocht. Ex-Antwerpspeler Bardsley schoot tot overmaat van ramp het beslissende doelpunt strak binnen. De al morrende Villafans stuurden hun T1 Houllier naar de kleedkamer met 'sacked in the morning'-gezangen. De goed duizend Sunderlandfans uiteraard positiever, maar verder dan wat generische kreten kwamen ook zij niet.

Na de voetbalculturele magerkost van deze wedstrijd moest het toetje gelukkig nog komen. We namen onze tijd voor een rondje om het stadion. Een heerlijk traditionele voetbalkathedraal die dankzij gerichte verbouwingen en liefdevol onderhoud nog jaren meekan als één van de favorieten uit onze persoonlijke ervaring. Alle tribunes zijn ruwweg even hoog maar ook alle in een verschillende stijl gebouwd. Beroemd zijn uiteraard de trappen en naamborden achter de Holte End, met de Holte Pub ervoor. Een persoonlijke favoriet is ook de nieuwe Trinity Road stand, met z'n trapeziumvorm. Geen sponsornamen te bekennen, alle tribunes dragen met sober verlichte naamborden hun identiteit met trots.

Na een kwartiertje sporen stonden we weer in het centrum van Birmingham, waar we de avond lieten uitdoven in The Dragon Inn pub. Daar deden we ons nog te goed aan enkele pints en MotD, weze het door een vreemde regel van het pubconcern zonder klank.

Foto's:
http://gallery.towhateverend.be/#433

Extra:
- Fotoalbum
- Hoppingoverzicht
- Groundlist

Geen opmerkingen: