zondag 31 oktober 2010

KFC Diest : Stade Bierbeek (30.10.10)

KFC Diest : K. Stade Bierbeek
2 : 1
(1 : 0)
1e Provinciale Brabant
- Speeldag 10
Za. 30.10.2010 - 19:30
De Warande - Diest (BE)
Toeschouwers : 800 (40)
Doelpunten:
??

De tweehonderdste ground van de persoonlijke collectie had een mooie over de landsgrenzen mogen worden, het werd uiteindelijk Diest. Vroeg op de zaterdagnamiddag begon de rit, waarna we via een modderige citadel en een knus begijnhof de lokale Ierse pub the Celt aandeden voor de pre-match drinks. Na een kort avondmaal ging het naar de Warande, lokaal entertainmentcomplex waarin ook het gelijknamige stadion staat. Een voor dit niveau flink uit de kluiten gewassen exemplaar, met een veld omringd door een atletiekpiste. Aan de ene zijde een behoorlijk grote zittribune met aanpalende kantine, aan de overkant een overdekte staantribune van ruwweg dezelfde hoogte. Achter de doelen vinden we nog staankurves van enkele rijen hoog, deze worden alleszinds niet meer gebruikt en zijn ook niet noodzakelijk om de toestroom aan Diestsupporters op te vangen. In elk geval een geslaagd onderkomen dat in tweede klasse niet zou misstaan.

Een toeval hoeft dit niet te heten. De geschiedenis van het Diestse voetbal ligt immers op een veel hoger niveau dan waar KFC nu speelt. Zwartwit werd opgericht in 1909 als Hooger Op onder stamnummer 41. Na de mars door de reeksen pendelde de club in het interbellum tussen de provinciale en nationale reeksen. Na WO II vestigde de ploeg zich in 1954 in nationale. Zo recent als 1975 speelde de ploeg zelfs nog in hoogste afdeling. Ondanks een fusie met de ambitieuze wijkploeg Assent onder de naam KTH Diest kalfde het Diestse voetbal af. De deur achter de nationale reeksen ging dicht in 2005 en een jaar later ging de ploeg in vereffening. In derde provinciale kende de ploeg onder impuls van een aantal ex-coryfeeën en met steun van onder andere Jos Heyligen als trainer en Bruno Versavel als speler een wedergeboorte onder de naam KFC Diest. De opmars leidde via de promotie van afgelopen seizoen intussen al terug naar eerste provinciale.

Ook de traditionele aanhang is in de recente magere jaren nog behoorlijk achter de ploeg blijven staan. Vele honderden bevolkten vandaag dan ook de tribunes van de Warande, weliswaar mee dankzij een groot aantal jeugdspelers die voor de match in parade rond het veld liepen. De Diestse aanhang is weliswaar weinig zanglustig en gemiddeld genomen gevorderd van leeftijd, maar ze leven fanatiek mee met de matchen en de scheidsrechterlijke beslissingen. Weinig te protesteren alleszinds, de ref floot voortreffelijk vandaag. De wedstrijd schipperde wat tussen leuke combinaties en technische beginnersfouten. Diest kwam halverwege de eerste helft voor. Een sterke start van de tweede helft leverde Bierbeek een strafschop op die dan ook werd omgezet. Diep in de tweede helft viel uit een scrimmage dan toch nog de 2:1 waardoor Diest de aansluiting houdt met de subtop van de reeks. Een geslaagde trip met een leuk stadje en dito stadion, en we zullen de lokale aanhang ook nog wel eens bij een verplaatsing onder de loupe nemen.


Foto's:
http://gallery.towhateverend.be/#419

Extra:
- Fotoalbum
- Hoppingoverzicht
- Groundlist

Geen opmerkingen: