maandag 4 oktober 2010

AZ Alkmaar : FC Utrecht (25.09.10)

AZ Alkmaar : FC Utrecht
1 : 0
(1 : 0)
Eredivisie
- Speeldag 7
Za. 25.09.2010 - 19:45
AFAS Stadion - Alkmaar (NL)
Toeschouwers : 16.090 (200)
Doelpunten:
43. Elm (1:0).

Na de namiddag Katwijk was Alkmaar aan de beurt. Bij het binnenrijden van de stad passeerden we al een eerste keer het fraaie onderkomen van de Alkmaar-Zaanstreek combinatie. Enkele kruispunten en ronde punten later stonden we geparkeerd aan de buitenkant van de gracht die het historische stadscentrum omringt. Snel de brug over en in de schaduw van de Grote of Sint-Laurenskerk vonden we een eethuisje om de interne mens te soigneren. Behoorlijk druk en een weinig efficiënte bediening daar, al snel zag het er naar uit dat we voor de zoveelste keer dit seizoen de aftrap zouden missen. Intussen waren we in een stevige regenbui gereden, er zouden er de hele wedstrijd lang blijven volgen. Kortbij het stadion geparkeerd ging het naar de ticketing in het hoofdgebouw, daar al een geluk weinig gedoe zodat we enkele minuten later, tickets in the pocket, aan de juiste ingang stonden.

In 2006 kon AZ dankzij de vetpotten van de Dirk Scheringa Bank het traditionele maar oubollige huis in de Alkmaarderhout inwisselen voor een nieuwe kuip. Het gaat om een typisch Nederlands stadion, een volledig rondgebouwde kuip met ingangen via trappen aan de voorkant van de tribunes. De tribunes volgen alle een golvende lijn die oploopt naar het midden van de tribunes, een vorm die ook het dak volgt. De 'gracht' voor de tribunes loopt op dezelfde hoogte als het speelveld. De hoofdtribune, waar bovenop de tribunes nog twee rijen loges lopen, torent licht boven de overige tribunes uit en beschikt over een fraaie voorbouw in warme zwart-rode tinten. Allemaal toetsen die het stadion toch iets meer karakter geven dan de doorsnee Nederlandse kuip, net zoals de schuin op het dak geplaatste lichtmasten, altijd een pluspunt. Plannen om de capaciteit ruim te verdubbelen verdwenen samen met de DSB-steun, intussen is het onderkomen overigens naar de nieuwe geldschieter vernoemd.

De match was een goede vijf minuten aan de gang toen we onze plaatsen bezetten. Om de kosten te drukken achter doel deze keer, we zaten in vak K dat bij Europese matchen als overspillvak voor het uitvak dient. Naast de Utrechters dus, de AZ-fanatiekelingen namen post achter het andere doel. Ze zagen beide ploegen met redelijk open vizier strijden. De Utrechtse gasten hingen vooral af van de ingevingen van de kleine Belg Dries Mertens. AZ domineerde maar had toch een vrije trap nodig kort voor rust om weliswaar verdiend voor te komen. Utrecht trok na de pauze naar voren maar had onvoldoende inspiratie om AZ te kunnen verontrusten. Op de tribunes wel een draw, een dikke 0:0. Een tweehonderdtal supportwilligen aan thuiszijde werden amper verstaanbaar, de overige tribunes bevestigden hun 'klapvee'-reputatie. Het uitvak toonde zich slechts zeer sporadisch met luide maar weinig gevarieerde gezangen.

We lieten de slotfase liggen om de parkingchaos te vermijden en een nachtvullend retrofeestje in TE te gaan crashen.

Foto's:
http://gallery.towhateverend.be/#406

Extra:
- Fotoalbum
- Hoppingoverzicht
- Groundlist

Geen opmerkingen: