zondag 22 augustus 2010

Leeds United FC : Millwall FC (21.08.10)

Leeds United FC : Millwall FC
3 : 1
(1 : 1)
npower Championship
- Speeldag 3
Za. 21.08.2010 - 12:30
Elland Road
- Leeds (UK)
Toeschouwers : 25.067 (550)
Doelpunten:
15. Naylor (0:1 own), 32. Sam (1:1), 78. Somma (2:1), 90+4. Somma (3:1).

Het gepalaver rond de bekeruitwedstrijd tegen Lutlommel leidde tot een te verwachten uitstel. Meteen ontstond de mogelijkheid tot een hoppingtripje, en toen het voorstel Leeds-Millwall kwam, werd dan ook niet getwijfeld. Een goed geregelde trip verliep met de trein naar Knokke, van daar met de wagen naar Calais en over Folkestone en London naar Harlow. Daar een overnachting met als minpunt geen geopende pub meer. Zaterdagochtend met een Full English achter de kiezen verliep de verdere reis naar Leeds voorspoedig, op een kleine en ongeplande omweg langs een plaatselijke extreme volkswijk na. Twee uur vóór aftrap hadden we Elland Road bereikt en na aanschaf van de tickets konden we tot een korte stadionverkenning overgaan.

Leeds is net teruggekeerd uit derde klasse maar is een club met een groot en zelfs vrij recent ook nog Europees verleden. Dit is ook duidelijk te zien aan het stadion. Twee koptribunes en één lange kant zijn zowat gelijk van hoogte. Wij hadden op deze lange kant onze plek tussen vooral meer bezadigde LUFC-fans. De Revie Stand is thuis van de traditionele spionkop van de thuisploeg. Aan de overkant de zuidtribune, waar naast het bezoekersvak in de zuidoosthoek, een tweede fanatieke kern thuisfans is ontstaan. De trots van Elland Road is echter de in 1994 gebouwde East Stand, die naast een benedenverdieping met 10'000 plaatsen ook nog een grote tweede ring heeft. Aan deze tribune ook een sober maar mooi afgewerkte façade, de clubshop en het standbeeld van clublegende Billy Bremner.

Na een toer rond het stadion besloten we de ertegenover gelegen pub Old Peacock te bezoeken. Een selectie pils on tap, op de parking en in de beergarden errond groeide een leuk sfeertje onder een aangenaam zomerzonnetje. Enkel wat opwinding met de bekende uitwisseling van krachttermen en handgebaren toen enkele Millwallbussen het stadion betraden. Dus ook maar snel naar binnen in een stadion waarvan de eerder vernoemde tweede ring van de East Stand gesloten bleef. De drie oudere tribunes liepen mooi vol, ook op de benedenring van de grote East Stand gaapten nog behoorlijk wat gaten. Teleurstellend vooral de opkomst in het bezoekersvak. Slechts enkele honderden Lions hadden de weg naar het noorden gevonden. Toegegeven, de scherpe ticketing- en veiligheidsregels maakten de trip er bepaald niet gezellig op.

Op het veld begon de match voorzichtig. Leeds trok naar voor maar Millwall, overtuigend aan het seizoen gestart, stond stevig en kon met een betere aansluiting ook af en toe uitbreken. Met een gelukje klommen de Lions ook op voorsprong, toen Naylor een mislukte voorzet in eigen doel kopte. Leeds even van slag, maar al snel kregen de Yorkshiremen hun zaakjes weer op orde. Er volgde een stormloop van twintig minuten waarin LUFC meermaals paal en lat raakte. Dat dit slechts één doelpunt opleverde, mag een mirakel heten. Na de koffie leek Millwall de storm wat te kunnen bedwingen, al had Leeds nog altijd het wat betere van het spel. Kantelpunt kwam pas een kwartier voor affluiten met het invallen van Somma bij Leeds. Binnen de drie minuten stond United op voorsprong.

Millwall kon zich hiervan niet meer herstellen. Het was integendeel Leeds dat nog enkele kansen creëerde en uit de laatste hiervan een beslissend derde doelpunt kon puren, met een volksfeest tot gevolg. Eerder was het hier nochtans allemaal behoorlijk binnen de perken gebleven. De Millwallfans waren met teleurstellend weinig maar konden zich toch, zeker bij voorsprong, een paar keer tot bij ons verstaanbaar maken. Aan Leedszijde een leuke intro met clublied Marching On Together. De sfeer takelde snel af en op achterstand kon men bij momenten een speld horen vallen. De drukfase voor rust maakte de beide koptribunes wakker, maar het duurde tot de 2:1 voor LUFC er echt massaal doorkwam, wat dan wel tot indrukwekkende decibels leidde. Na de match typisch trek- en duwwerk rond het bezoekersvak, de ordediensten leken het alleszinds onder controle te hebben.

Ondanks anderhalf uur oponthoud wegens een ongeval op de London Orbital haalden we de geplande onderzet, kort na middernacht eindigde de trip in Merksem.

Foto's:
http://gallery.towhateverend.be/#391

Extra:
- Fotoalbum
- Hoppingoverzicht
- Groundlist

Geen opmerkingen: