maandag 9 augustus 2010

Inverness CT FC : R. Antwerp FC (07.08.10)


Inverness Caledonian Thistle FC
: R. Antwerp FC
1 : 1
(0 : 0)
Vriendschappelijk - # 10
Za. 07.08.2010 - 15:00
Tulloch Caledonian Stadium
- Inverness (UK)
Toeschouwers : 1.100 (150)
Doelpunten:
58. Oris (0:1), 69. Foran (1:1 pen).

Wat betreft de intussen traditionele reis abroad werd het ons dit jaar niet gemakkelijk gemaakt. Weliswaar kwam Antwerp iets vroeger dan vorig jaar met de affiche op de proppen, maar qua vlotte bereikbaarheid gingen we weer maar eens een streepje verder dan de vorige jaren. Inverness, hoofdstad van de Schotse Highlands en op Scandinavische hoogte gelegen, was het reisdoel. Een frusterend avondje plannen leverde niets (haalbaars) op, tot de laatste wanhoopspoging: via Charleroi, Prestwick en Glasgow kon Inverness dan toch voor een schappelijke prijs en binnen de vooropgestelde termijnen bezocht worden. Met een kleine dertig Antwerpfanaten op dezelfde vlieger ging het vlotjes naar Prestwick. In Glasgow volgde een gezellig middagje in The Gallery tussen frisse pints en wat pubgrub. Enkele sixpacks Carlsberg zorgden ervoor dat ook de slotetappe naar Inverness vlot voorbij ging, rond half acht 's avonds was het reisdoel bereikt.

De Hoofdstad van de Highlands telt een vijftigduizend inwoners en daarnaast vooral toeristen. Deze kunnen terecht in een knus stadscentrum met pubs, een paar nachtclubs en een groot shoppingcentrum. Trots van de streek is echter vooral de natuur. Het wereldberoemde Loch Ness ligt op een steenworp. De stad ligt aan de monding van de rivier Ness. Het prefix Inver- betekent dan ook 'monding' en komt terug in plaatsnamen zoals Inverurie en Inverkeithing. De rivier snijdt de stad mooi in twee. Vooral de treinreis tussen Perth en Inverness tekende voor adembenemende landschappen, jammer enkel dat ons beperkte verblijf geen uitgebreid bezoek van al dit fraais mogelijk maakte. De openingsavond op vrijdag werd verteerd met junkfood, een grote danspub en voor de lads ook nog een nachtclub, die uw dienaar uit schoeiselredenen moest laten schieten.

De volgende ochtend viel een groot deel van de meegereisde fans per bus binnen. De Blackfriar's Highland Pub opende de deuren met Scottish breakfast voor de passagiers en vanaf 11u ook the amber nectar, die gretig afname vond. Een uurtje voor aftrappen vertrok dan een grote groep op mars naar het stadion. Het Tulloch Caledonian Stadium ligt buiten het centrum naast een grote brug over de riviermonding. Een leuke maar smalle hoofdtribune werd verbreed met onoverdekte zittribunes. De overzijde is minimaal uitgebouwd en in principe niet in gebruik. Achter beide doelen identieke stands van het type 'getunede noodtribune'. Op de zuidelijke hiervan werd de Antwerpaanhang, vandaag een slordige 150 man sterk, ondergebracht. Caley Thistle kon daar slechts een slordige duizend toeschouwers tegenover stellen.

Inverness Caledonian Thistle ontstond in 1994 uit een fusie tussen Caledonian FC en Inverness Thistle. Beide stadsrivalen uit de Highland League sloegen de handen in mekaar om aanspraak te maken op een plaats in de Schotse League. Hierin steeg de club snel naar de hoogste afdeling, waar ze in 2004 debuteerde. Degradatie in 2009 werd gevolgd door een tweedeklassetitel. Onder de Engelse oud-international en zelfs kapitein Terry Butcher treedt ICT dus opnieuw aan op het hoogste Schotse niveau. Niet dat dit alles de ploeg in de gang der volkeren drijft, maar héél Schotland gaat dan ook gebukt onder de twee giganten uit Glasgow. Celtic heeft zelfs in deze verre uithoek een eigen fanshop. De weinige Schotten vandaag aanwezig kwamen ook nog eens niet bijzonder fanatiek over.

In Britse stijl bleek Inverness een stevig elftal op de been te hebben gebracht, maar het waren vooral de Antwerpspelers die fysiek indruk maakten. De eerste helft bleef gesloten waarbij de Schotten wel de betere kansjes lieten optekenen. Na rust kwam Antwerp veel scherper uit de cabine, wat ook de voorsprong opleverde toen een ongedekte Oris op hoekschop van dichtbij kon binnenkoppen. Inverness trok richting Antwerpdoel. Onder de nochtans bescheiden druk tackelde Phibel wild, wat de thuisploeg een strafschop en de gelijkmaker opleverde. In de ultieme slotfase claimde Antwerp nog een strafschop wegens duidelijk handspel. De ref ging er jammer genoeg niet op in, zo bleef het bij een billijk gelijkspel.

Op de tribune was de 'uitslag' iets duidelijker. De 150 trokken zich vocaal in gang gedurende een slordige veertig minuten. Met de rust in zicht en bij gebrek aan alcohol sloeg de verveling toe, de rust kwam niets te vroeg. Na de koffie ontwaakte de tribune bij het Roodwitte offensief. Een felle ontlading bij de goal werd gevolgd door een flauw afkooksel van de Amarilloviering in Falkirk. Ook de tegentreffer kon de sfeer niet meer drukken, na affluiten volgde nog het standaard verbroederen met de spelers en wat rook op de parking. Iverness ? Kaum gesehen, nie gehört. Na een laatste pint in het centrum bolde de trein weer naar Glasgow. Geknoei van het hotel fnuikte wat nog een leuke slotavond leek te worden. Voordeel was wel dat de terugreisdag op zondag vlot en katervrij kon verlopen. Tot volgend jaar op AS Eyjafjallajökull !!

Foto's:
http://gallery.towhateverend.be/#384

Extra:
- Fotoalbum
- Kalender RAFC

1 opmerking:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.