vrijdag 14 mei 2010

Atlético Madrid : Fulham FC (12.05.10)

Club Atlético de Madrid
: Fulham FC
1 : 1
(1 : 0)
Verlengingen:
2 : 1
(1 : 1)
Europa League - Finale
Wo. 12.05.2010 - 20:45
Hamburg Arena (Volksparkstadion)
- Hamburg-Altona (DE)
Toeschouwers : 49.000 (N)
Doelpunten:
32. Forlan (1:0), 37. Davies (1:1).
Verlengingen:
116. Forlan (2:1).

De tweede dag Hamburg moest in het teken staan van een uitgebreide stadsverkenning. Het gure, miezerige weer stak er jammer genoeg een stokje voor en dus hielden we het bij het stadscentrum, inclusief kleine shoppingexcursie die onze voetbalbib een paar volumes en een tiental kilo uitgebreider maakt. De namiddag werd gesleten tussen hotelkamer en de Reeperbahn, waar de Atléticofans het officiële fanfest bevolkten en hun Londonse tegenhangers een privé-fanfest hielden op een half verscholen pleintje vol cafés. Anderhalf uur voor aftrap besloten we de gang richting stadion aan te vatten. Lange wachttijden op de trein en een fikse wandeling door het Volkspark van Altona later kwamen we aan het stadion aan, geen moment te vroeg, zo bleek.

Hamburger SV speelt al sinds 1925 met regelmaat in het park, al werd het pas bij de invoering van de Bundesliga in 1963 definitief de vaste Heimat van die Rothosen. De vroegere sfeerloze en vervallen ovaal werd eind jaren negentig omgebouwd tot het huidige pareltje. Een kuip met twee ringen waarvan de bovenste beduidend groter van formaat, waardoor het stadion ondanks z'n omvang toch compact overkomt. 57.000 toeschouwers vinden er plaats, na afbouw van de staanplaatsen voor Europese wedstrijden worden dat er 49.000. Het dak met witte zeildoeken geeft het geheel een frisse toets. Enig minpuntje is misschien de karige aankleding van de omlopen achter de tribunes, ook de indeling van de faciliteiten laat te wensen over. Maar bon minieme kritiek want per slot van rekening komen we voor het voetbal.

Gelegenheidsthuisploeg Atlético werd opgericht als Madrileense tak van het Baskische Athletic Bilbao. De kleuren, die destijds deden denken aan de stof waaruit matrassen werden gemaakt, leverden de club de bijnaam Colchoneros oftewel Matrasmakers op. Onder Franco werd de naam verspaanst tot Atlético. Mooi verspreid over de decennia haalde de ploeg een rist prijzen waaronder ook Europees goud. Laatste succesjaar was 1996, toen Atlético de dubbel pakte. In dat jaar prijkte Fulham nog in de vierde Engelse afdeling. De miljoenen van Harrodsbaas Mo Al Fayed stuwden de club in de gang der volkeren, met voorlopig definitieve promotie naar de Premier League in 2001. Toch is het briefhoofd van de Cottagers leeg, slechts een verloren Cup Final in 1975 is het vermelden waard.

Zoals het competitieverloop van beide ploegen deed vermoeden, kon de wedstrijd niet overdreven boeien. Atlético legde niet de superioriteit op de mat die we verwachtten. Kalme opbouw waarbij de Madrilenen vlotter de diepgang vonden dan hun tegenstander. Uit een afgeweken bal kon Forlan na goed een half uur de score openen, Davies vond amper vijf minuten later de aansluiting. Het begin van de tweede helft was voor Fulham dat opeens fraaie korte combinaties op de mat legde. Atlético vond de tweede adem in de slotfase maar kon geen verlenging vermijden. In overtime leek het licht uit te gaan bij Fulham en werd het aanklampen. Dit lukte tot de onvermijdelijke Forlan vijf minuten voor affluiten opportunistisch binnen schoof. Een logische Man of the Match trofee en vooral de bekerwinst waren logische gevolgen.

Bij aankomt op dinsdagnamiddag troffen we al flink wat Spanjaarden in het straatbeeld rond de Reeperbahn. De Engelsen kwamen dan weer later op de avond beter tot hun recht met uitgebreide zangsessies in de Ierse pubs van Hamburg. Leuke voorbodes en alvast qua opkomst werden we niet teleurgesteld. Beide clubs hadden hun contingent uitverkocht en vooral Atlético had nog behoorlijk wat aanhang in de neutrale vakken. Uitstekend sfeertje van beide kanten in de openingsfase, het vlakte allemaal wat af nadien en werd behoorlijk afhankelijk van het matchverloop. Weinig inspiratie wel, vooral jammer bij de Engelsen die zich bij het inzingen de avond voordien toch behoorlijk creatief toonden. Atlético kwam vooral duidelijk door met eindeloze herhalingen van het weliswaar leuke clublied. De titelviering verdween jammer genoeg in de muziek van de PA.

Al bij al vlot bereikten we weer het centrum, waar we wegens donderdag vroeg dag een Spaanse feestnacht aan ons lieten voorbij gaan.

Foto's:
http://gallery.towhateverend.be/#345

Extra:
- Fotoalbum
- Hoppingoverzicht
- Groundlist

Geen opmerkingen: