zondag 11 april 2010

SV Spakenburg : IJsselmeervogels (10.04.10)

SV Spakenburg
: VV IJsselmeervogels
2 : 3
(0 : 3)
Hoofdklasse B
- Speeldag 22
Za. 10.04.2010 - 15:00
De Westmaat
- Bunschoten-Spakenburg (NL)
Toeschouwers : 7.500 (1.500)
Doelpunten:
9. Mooij (0:1), 29. Steinraht (0:2 pen), 39. Steinraht (0:3), 54. Woudenberg (1:3 pen), 67. Wilson (2:3).

Derby fever op deze aangename zaterdagmiddag. In het Utrechtse vissersdorp Spakenburg stond de klassieker tussen Spakenburg en de IJsselmeervogels op het programma. Een dorpsderby die in deze tijden van internet en massamedia op internationale belangstelling kan rekenen. Het roodwitte Vogels, destijds opgericht als NAS, groeide doorheen de jaren uit tot dé succesvolste amateurclub van Nederland. Getuige hiervan de vijf landstitels, ook in de nationale beker duikt de naam van de club regelmatig op. De blauwwitte hoops van SV Spakenburg vormen zowat de afgunstige buur van de relatie, toch hebben ook de Blauwen een nationale titel op het palmares en spelen ze met regelmaat mee om de prijzen. Rood en Blauw alarm in het dorp, net zoals bij ons eerdere bezoek een paar jaar terug politiecontrole op de invalsweg en een alcoholverbod in het gehele dorp.

Na een verrassend vlotte oplossing voor het parkeerprobleem gingen we polshoogte nemen op de Westmaat. Dit is het grote complex dat door de beide clubs wordt gedeeld. De koude oorlog tussen de kemphanen heeft tot een infrastructuurwedloop geleid. Beide clubs beschikken over een simpele staantribune, een hoofdtribune die niet in onze nationale afdelingen zou misstaan en een sporthal achter doel. Bij de Vogels was een jeugdwedstrijd tussen de thuisploeg en Hollandia Hoorn aan de gang. De nodige randanimatie ook met een groot scherm in de kantine, verkoop van merchandising en zelfs mogelijkheid tot schminken. We bedankten voor het genoegen en na de eerste van vele colakes besloten we het pittoreske centrum te gaan verkennen. Gezellige drukte op marktdag, ook hier lukte het niet een pintje los te krijgen.

Dan maar richting stadion. Op de Oostkant van de Westmaat staan rond het kunstgras van het A-veld: een moderne maar sobere hoofdtribune inclusief afgeraamde businessfaciliteiten; staanplaatsen op de lange zijde waarvan een veertigtal meter over de middellijn heen overdekt; achter één der doelen een grote sporthal waarvoor nog enkele rijen supporters kunnen plaatsnemen; en tot slot een simpele onoverdekte staantribune achter het andere doel, die vandaag voor de logischerwijs talrijke uitaanhang voorzien was. In de sporthal meerdere eet- en drankkramen en ook een draaitafel met schijfruiter. Hier troffen we ook Joris van Doing the 116 met Mechelse reisgezel, zijn indrukken zullen ongetwijfeld weer leuk leesvoer vormen. Wat de rest ook zou brengen, qua omkaderend programma hebben beide clubs het goed voor mekaar. De loketten bleken open en waren dat bij 30'000 toeschouwers allicht nog gebleven. Aan alle kanten stonden de supporters rijen dik.

Zoals verwacht werd de aftrap vooraf gegaan door kleurrijke animatie van beide supportersgroepen. Bij de thuisploeg redelijk sober met een groot doek dat we vanop onze plaats niet konden lezen. De 'kop' op de overdekte staanplaatsen ondersteunde dit met blauwwitte hoedjes en gezang. Meer visueel spektakel bij de buren, een thema-actie waarbij de Vogels de varkens van Spakenburg zouden slachten werd uitgevoerd met vier grote spandoeken die een beeldverhaal vormden. Confetti en linten haalden door de wind al een chance maar in kleine hoeveelheden de grasmat. Daarnaast een sportvliegtuigje met spandoek boven het veld en als toppunt een levend varken erop. Vooral hilariteit toen de stewards het beestje probeerden te vangen en als trouwe Pink Floyd-fans kunnen we Pigs on the Wing uiteraard smaken. Michel Vandenbossche en zijn Gaia-kornuiten zullen bij het vertoonde spektakel allicht de unibrau fronsen but who cares ?

Slechts her en der een harde tackle deed ons er na de aftrap aan denken dat we naar een derby aan het kijken waren. Spakenburg stapelde de balverliezen op en met oa. een penalty en een flater van de thuisgoalie wandelden de Rooien met de vingers in de neus naar een 0:3 ruststand, score die gerust hoger had kunnen oplopen. Na rust hoopten we op meer van hetzelfde in de hoop toch maar een paar doelpunten op onze kant te zien, de zichtlijnen naar het verste doel waren immers verre van perfect bij deze drukte. Dik tegen de ... dus, SVS trok naar voren en raakte twee keer het doelhout eer het vanop de stip kon scoren. De Vogels moesten het initiatief laten en Spakenburg lukte de aansluitingstreffer. In de slotfase raakte IJsselmeervogels de wedstrijd weer meester en Spakenburg bleek niet meer bij machte de bakens te verzetten.

Na het al eerder vermelde visuele spektakel bij aanvang van de wedstrijd verviel de randanimatie al snel tot amateurniveau. De thuisaanhang bleek beperkt tot een ultra-achtig plukje dat routineus het A tot Z van het Dutch Lyricless Songbook afdramde. Toch nog beter dan de Vogels, die ondanks een gunstig matchverloop zelden verder kwamen dan één of twee volzinnen na de doelpunten en sporadisch vermelden van Stiltes aan de Overkant. Slechts na de aansluitingstreffer van de thuisploeg kwam iets dat leek op derbysfeer in de keet. Het uitvak kwam er in de slotfase logischerwijs dan weer wat door, ze huldigden hun ploeg nog met een pitch invasion waar de Blauwen gelaten op reageerden. Vogels neemt dus terug de bragging rights over én slaat de aartsrivaal terug tot op acht punten en daarmee uit titelkoers. Deze wordt een two-horse race tussen de Vogels en de Gelderse buren van Sparta Nijkerk. Spakenburg zal zich moeten richten op een finish in de top vier en daarmee rechtstreekse plaatsing voor de nieuwe Topklasse volgend seizoen.

Voor ons eindigde een gezellige dag met een koppel pinten op het marktplein, een uiteraard geslaagde alcoholcontrole (de alcoholban was amper een half uur opgeheven), BK in Nieuwegein en voor mij persoonlijk nog een basketzege van de Antwerp Giants.

Foto's:
http://gallery.towhateverend.be/#335

Extra:
- Fotoalbum
- Hoppingoverzicht
- Groundlist

Geen opmerkingen: