dinsdag 23 maart 2010

Saint Mirren FC : Rangers FC (21.03.10)

Saint Mirren FC
: Rangers FC
0 : 1
(0 : 0)
CIS (League) Cup
- Finale
Zo. 21.03.2010 - 15:00
Hampden Park
- Glasgow-Mt.Florida (UK)
Toeschouwers : 44.538 (N)
Doelpunten:
84. Miller (0:1).

Gisteren derby fever, vandaag final fever. In het venerabele Hampden Park, in het zuiden van Glasgow, nam Rangers het op tegen de buren uit Saint Mirren. Wegens meer kans op tickets werden we voor deze gelegenheid fans van de Saints. Een uurtje kedekedeng was genoeg voor de reis vanaf Edinburgh. Na een biertje op Sauciehall Street in downtown Glasgow volgde nog een fikse wandeling naar Hampden.

Terplekke alles kriskras door mekaar. Meteen viel op dat het blauw van de Rangers ruim in de meerderheid was, uiteraard geen verrassing. Het programme, voor de gezonde prijs van 5£, lieten we links liggen. Op de tribune uitstekende zitjes vlak achter doel, hoog genoeg voor een goed zicht, wat op de platte tribunes van Hampden niet vanzelfsprekend is. Saint Mirren had een goeie 10.000 fans mee. De grote aanhang van Rangers vulde in eigen stad een kurve, de aanpalende helft van de hoofdtribune en de tegenoverliggende zijkant.

Geheel in Britse stijl werd de match voorafgegaan door een omkaderend programma met bekerhelden uit de geschiedenis van beide clubs. De match ging van start met potig spel waarbij de Saints verrassend het betere voetbal op de mat legden. De werklustige spitsen bleken echter iets te beperkt om hier kansen uit te halen. Het goede spel van de ploeg werd door de kurve met bijval onthaald. Af en toe ook massaal gezang wat her en der voor een kippenvelmomentje zorgde. Al moet men de support toch eerder als 'festive' dan 'party' omschrijven. De verwende Rangersaanhang, toe aan de naar schatting 274e finale van het lopende millennium, hulde zich na de kickoff en een fraaie papiertifo in volledig stilzwijgen.

Pas in de slotfase van de eerste helft volgden de eerste echte kansen. Eerst kwam Rangers dicht bij een doelpunt, waarna Saint Mirren twee grote kansen op een terechte voorsprong halfweg liet liggen. De underdog kon hier na de rust aanvankelijk geen vervolg aan breien, maar kreeg hulp van de scheids die voor een stevige tackle een wat overtrokken rode kaart trok. De Bluenoses in de tribunes werden opeens wakker en steunden hun tot tien herleide ploeg. Ook het blik van de sectarian gezangen werd opengetrokken, door Saint Mirren simpel gepareerd met 'All the bawbags are blue'.

Saints kreeg met een man meer de wedstrijd weer onder controle. De Rangersaanhang verstomde al snel weer compleet. Hun tegenhangers uit Paisley begonnen in de stunt te geloven, al helemaal toen Wilson in de 71' het tweede rood namens the 'Gers slikte. De ploeg deelde dit geloof jammer genoeg niet, en toonde zich technisch, tactisch en qua durf te beperkt om de ruimte in de Rangersorganisatie uit te buiten. Wie bang is krijgt er ook, en uit een zeldzame counter knikte Miller zijn ploeg op voorsprong. De ruime stadionhelft uit Glasgow ontplofte op de tonen van One Step Beyond. Rangers zong de ploeg naar de zege waarbij een indrukwekkend volume werd gehaald. Jammer blijkt dit enkel te lukken bij een voorsprong... Saint Mirren kon geen vuist meer maken en liep een gezien de omstandigheden teleurstellende nederlaag op.

Toen de ploeg hun losers' medals gingen ophalen, was het grote merendeel van de aanhang alweer richting Paisley vertrokken. Dezelfde weg terug naar Embra waar het na een laatste Guinness de vroege tram werd, voor het ochtendlijke vertrek terug naar Weeze op maandag.

Foto's
http://gallery.towhateverend.be/#312

Extra:
- Fotoalbum
- Hoppingoverzicht
- Groundlist

Geen opmerkingen: