dinsdag 23 maart 2010

Hearts FC : Hibernian FC (20.03.10)

Heart of Midlothian FC
: Hibernian FC
2 : 1
(2 : 0)
Scottish Premier League
- Speeldag 30
Za. 20.03.2010 - 12:15
Tynecastle
- Edinburgh-Gorgie (UK)
Toeschouwers : 17.126 (3.500)
Doelpunten:
24. Driver (1:0), 27. Glen (2:0), 79. Riordan (2:1).

Na een geslaagde Scotland-tour met RAFC afgelopen zomer bleef slechts één vraag: wanneer gaan we nog eens terug naar Edinburgh ? Destijds legden we er meteen de kalender van ons teerbemind Antwerp naast en viel het oog op ons bye weekend in de terugronde, waarnaast meteen de derby in Edinburgh opviel. Al snel volgde de voorlopige planning en kon het aftellen in stilte beginnen. Nu was het dan eindelijk zover en vanop Weeze vertrok de Schotland Tour 2010.

Ryanair bracht ons op vrijdagochtend tijdig in Edinburgh. Cultuur stond hoog aanschreven op de agenda van dit reisje. De vrijdag werd een vermoeiende dag met vroeg opstaan en vele wandelkilometers. In de Schotse hoofdstad aangenaam zonnig weer, wel enkele graden frisser dan 'thuis' en een strakke wind. Het vrijdagprogramma bracht de monumentale Calton Hill en vervolgens een nieuwe beklimmming, naar de top van Arthur's Seat, rest van een oude vulkaan die boven Embra uittorent. Afsluiter was de vernieuwde waterkant van Ocean Terminal in Leith. Van daar te voet terug naar het centrum belastte de beentjes en dus bleef de avond beperkt tot rustig kroegwerk rond de Royal Mile.

Op zaterdag geen meelij, gezien de tv- en veiligheidsvriendelijke kickoff van 12:15 ging de wekker vroeg. Per bus bereikten we op geen kwartier de westelijke wijk Gorgie. Tussen de nauwe straten en de aanvoerlijnen van het treinstation Haymarket ligt daar Tynecastle, thuisbasis van de Hearts, verborgen. Verborgen niet helemaal, het Maroon van de club is prominent in het straatbeeld en dan met name in de lokale boozers Robertson's en Tynecastle Arms.

Het stadion zelf heeft alles wat een stadion wat mij betreft moet hebben. Met een kleine 18.000 als capaciteit, verdeeld over drie moderne tribunes die kort bij het speelveld staan, erg steil oplopen en gedragen worden door een dak- en verlichtingsconstructie die erg doet denken aan deze op Mambourg. Een van deze tribunes, de Roseburn Stand achter het noordelijke doel, was vandaag volledig voor de bezoekers. Bij kleinere uitclubs wordt deze tribune tussen thuis- en uitfans verdeeld. Link met het verleden biedt de oude Main Stand, die dan weer erg aan onze eigen hoofdtribune doet denken. Er bestaan jammer genoeg plannen om deze tribune door een moderne mastodont met 10.000 plaatsen te vervangen.

Onze plaatsen waren op de Wheatfield Stand, de moderne tribune langs de zijlijn. Ons vak G vlak naast de bezoekerstribune, wat een fanatieke beleving moest garanderen. Alleszinds was hier kort voor aftrap nog niet veel van te merken. Behoorlijk druk op de concourse onder de tribune maar niemand leek overdreven van de wedstrijd wakker te liggen. Op de tribunes toch iets meer leven, al was het vooral de banter tussen de vleugels van het uitvak en hun buren in de Heartsvakken die voor animo zorgde.

Een intense maar weinig hoogstaande partij kon van start gaan. Veel exotische namen bij de thuisploeg. Hibs had oude bekende Graham Stack tussen de palen staan, overigens constant op de korrel genomen door de thuisfans met chants van 'beast' en 'rapist'. Na het hardhandige aftasten van de openingsfase kenden de Hibs een sterke fase waarin HMFC amper de bal zag. Het volle groene uitvak had gedurende deze periode ook het sfeergebeuren in de hand, al bleek het repertoire beperkt. Aan deze fase kwam abrupt een einde toen Hearts halverwege de eerste helft op voorsprong kwam na een afgeweken voorzet. Hibs helemaal van de kaart en plots erg kwetsbaar op hoge ballen. Een paar minuten later haalde Hearts de achterlijn en weerom bingo. De Hibstribune viel stil en moest nu de provocaties van de thuisfans over zich heen laten gaan. Toch bleef de support, ondanks nog enkele kansen voor rust, binnen de perken.

Na de pauze ging Hearts vrolijk verder en na een kwartier had het 5:0 kunnen staan. Eindelijk gaven de tribunes wat meer gas en ook de banter met de Hibs Hordes kwam weer wat op gang. Naarmate de tweede helt vorderde kregen de Hibs weer meer greep op de wedstrijd. Opleveren deed het pas in het slotkwartier, de onvermijdelijke Derek Riordan tipte na onzorgvuldig verdedigen de aansluitingstreffer binnen. Opvallend het fanatisme waarmee het pure Hibernianproduct het doelpunt vierde. Zijn aanhang gaf ook een paar minuten collectief van Jan, maar toen de zege definitief bleek weg te glippen, kon het Heartsfeest losbarsten. Gefrustreerde uitfans reageerden nog door pies in de vierende HMFC-massa te smijten.

Hearts won zeker op basis van kansen ruim verdiend. Een aangename pot voetbal om volgen, maar vergeleken met wat we in Antwerpen van enkele jaren geleden gewend zijn, was de sfeer naar derbynormen toch behoorlijk mak te noemen. Wij profiteerden nog van de plaatselijke solden om de halve merchandisingcollectie aan te schaffen, de namiddag werd met een bezoek aan het Scottish Museum in stijl afgerond.

Foto's
http://gallery.towhateverend.be/#311

Extra:
- Fotoalbum
- Hoppingoverzicht
- Groundlist

Geen opmerkingen: