vrijdag 17 juli 2009

NAC Breda : Gandzasar Kapan (16.07.09)

NAC Breda : Gandzasar Kapan
6 : 0
(1 : 0)
Europa League - Tweede Voorronde Heen
Do. 16.07.2009 - 20:45
Rat Verlegh Stadion - Breda (NL)
Toeschouwers : 13.000 (40?)
Doelpunten:
24. Kwakman (1:0), 55. De Graaf (2:0), 57. Amoah (3:0), 61. Amoah (4:0), 68. Lurling (5:0), 70. De Graaf (6:0).

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en true to old form werd de eerste wedstrijd van het seizoen een hopper. De noorderburen van de Nooit Opgeven Altijd Doorgaan Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning Combinatie Breda ontvingen het wereldvermaarde Gandzasar ("Schattenberg") uit het Zuid-Armeense Kapan. Losse ticketregels, fijne prijs en dus niet getwijfeld, in de namiddag ging het met EFW-legend Football & Travel Pat naar de Parel Van Het Zuiden.

Heerlijk zomerweertje, dus werd aangezet met een korte verkenning van het centrum. Gezellig met enkele winkelstraatjes, naar smaak van uw dienaar jammer genoeg weinig boeiende winkels. Onder het genoegen van een frisse Guinness bereikte ons de tijding dat RAFC dan toch over de plas zou gaan richting Falkirk en Dundee, hierover later dus meer. Laatste tussenstop Vismarktstraat aan gene zijde van de Grote Kerk voor een paar Jupkes, het gros van de indrinkende NAC-supporters was ook hier verzameld.

Aan het stadion lange wachtrijen aan de populaire vakken. We besloten dan ook rond te wandelen en op de hoofdtribune plaats te nemen. Hier geen files en ook geen 90' tegen de zon in pieren. Het al fijne stadion van NAC ondergaat momenteel verbouwingen die er een echt Engels kuipje van moeten maken. De typisch Nederlandse gracht wordt overkoepeld waardoor de tribunes tot tegen het veld komen te staan. Ook de façade, hoofdtribune en bezoekersvak ondergaan een lifting. Door deze verbouwing een beperkte capaciteit die tot op het laatste zitje uitverkocht werd. De Armeense supportersschaar werd ook op de hoofdtribune gezet waardoor we hun aantal moeilijk kunnen inschatten. Of er ook effectief vanuit Kapan waren aangereisd is de vraag.

NAC had van bij het begin het initatief en parkeerde op de helft van Gandzasar. Onzorgvuldigheden in de opbouw lieten Gandzasar toe het tempo te breken, zelf iets op de mat leggen was te veel gevraagd. Kwakman kon halverwege de eerste helft op hoekschop ongehinderd binnenknikken en zo de ban toch enigszins breken. De rest van de eerste helft werd één lange geeuwkick.

Bij aanvang van de tweede helft namen de bezoekers zowaar de wedstrijd in handen. Na tien minuten mondde de eerste Bredase aanval uit in de verdubbeling van de score. NAC was ontketend, de Armeniërs waren volledig het noorden kwijt. Binnen het kwartier liep de thuisploeg uit tot 6:0 via onder andere een pareltje van Lurling en de "tien tien tien" gezangen waren niet van de lucht. Na enkele applauswissels verdween de schwung en werd het uitspelen, Gandzasar haalde uit concentratieverlies bij de Nederlanders het enige koppel kansjes.

We hebben de NAC-aanhang al fanatieker geweten. Toch, tegen een derdewereldploeg een vol huis op zich is al indrukwekkend. De supporters hielden zich vooral onledig met wisselgezangen vanaf de B-Side (onderling, Ere, Vak G, Vak I). Ook bij het clublied en klassiekers als "Wij Gaan Niet Opzij" behoorlijk wat decibels in de keet. De Armeniërs beperkten zich tot "Gand-za-sar"-geroep, dankzij de akoestiek kwam dit behoorlijk door en ook bij de oplopende achterstand meldden ze zich nog af en toe te woord. Atmosferisch minpunt voor de stadionmuziek, met als triest dieptepunt een Nederlandstalige cover van Nightboat to Cairo.

Conclusie: het Avondje NAC speelde zich dit keer vooral op het veld af, maar Breda blijft immer eine Reise wert.

Foto's:
http://gallery.towhateverend.be/#99

Extra:
- Fotoalbum
- Hoppingoverzicht
- Groundlist

Geen opmerkingen: