zaterdag 16 mei 2009

Stade de Reims : Tours FC (15.05.09)

Stade de Reims : Tours FC
0 : 0
(0 : 0)
Ligue 2 - Speeldag 36
Vr. 15.05.2009 - 20:30
Stade Auguste Delaune - Reims (FR)
Toeschouwers : 13.418 (70)
Doelpunten:
-

Na zowat een maand eindelijk nog eens hopping op het menu, richting onze zuiderburen. Met Reims kon ook nog eens een nieuwe ground aangevin(c)kt worden. Bij een guur weertje vatten we de ca. 300 km aan, via de scenic route werd de Champagnestad in de vroege namiddag bereikt. We konden de auto zonder problemen kwijt aan het fraaie stadion, het verblijf begon met een verkenning van het centrum.

Reims is een stad met een rijke historie. Aan het einde van de Romeinse overheersing werd ze verwoest, om ten tijde van Clovis weer opgebouwd te worden. Clovis werd er ook gedoopt, het zalven van Franse koningen zou vele eeuwen lang bij het erfgoed van de stad Reims horen. Tegenwoordig zijn de voornaamste trekpleisters van de stad het toerisme rondom de Notre Dame kathedraal en de vele champagnehuizen die in de stad gevestigd zijn. Ondanks de alomtegenwoordige bubbly bleven onze culinaire geneugten vandaag beperkt tot een Macske, vettige stadionvreet en een kroegentocht langs vier Ierse pubs.
Met de laatste fruitsap/Guinness/Kronenburg binnen waren de magen en levers voldoende gesterkt om richting Stade de Reims te trekken.

Net zoals de stad kan ook haar club op een rijke traditie terugkijken. Hoewel pas opgericht in 1931 was Stade al in de jaren '50 een dominante kracht in het Franse en zelfs Europese voetbal. Gedragen door grootheden als Raymond Kopa, Michel Hidalgo en Just Fontaine haalde de club in die periode 2 bekers en 6 van haar 7 titels. Kers op de taart waren twee ECI-finales, telkens verloren tegen het grote Real Madrid, dat de eerste vijf edities op het palmares mocht schrijven. Kopa speelde overigens de tweede finale in de Madrileense kleuren. Na de vette periode volgde een decenniadurend verval, dat in een financiële afgrond eindigde. In 1992 werd Stade Reims in de onderbuik van het Franse voetbal heropgericht, en kon de weg naarboven worden ingezet. Sinds 2004 speelt de club onafgebroken in de Franse tweede klasse, de hoogste afdeling is op termijn het doel.

Om deze ambitie kracht bij te zetten, werd het Stade Auguste Delaune vernieuwd. De Rémois beschikken over een knappe tempel met goed 20.000 plaatsen. Ondanks de tegenwoordig frequente kuipvorm, heeft het stadion toch een zekere eigenheid en charme. Er staan nog steeds vier unieke lichtmasten, en het witte gebogen dak geeft het een zekere frisheid, alsook een echt uitmuntende akoestiek. Enig minpuntje is de overdaad aan wit, waardoor het allemaal wat steriel overkomt. Het stadion ligt naast de snelweg en heeft dus goede vluchtwegen, maar toch is men op amper een kwartiertje wandelen pal in het historische centrum. Vandaag daagden bijna 13.500 toeschouwers op. 70 hiervan volgden hun Tours, ploeg die op een korte periode eerste klasse in de vroege eighties na, weinig betekende in het Franse voetbal. Op veel sympathiepunten hoefden ze vanonzentwege alvast niet rekenen, door in blauwzwarte kleuren aan te treden en dan ook nog eens notoir patattenkop Gaëtan Englebert als kapitein te laten opdraven.

In een hoog tempo werd de eerste helft afgewerkt. Reims monopoliseerde gaandeweg de bal, maar buiten een penaltyclaim vroeg in de wedstrijd leverde dit weinig concreets op. In de tweede helft voerde Reims de druk op, nu volgden wel kansen die echter op de sterke Tourskeeper en het doelhout sneuvelden. Reims werd hierbij gedragen door twee spionkoppen (Ultras Rémois in de thuiskop en KMR naast het bezoekersvak), die jammer genoeg vooral langs mekaar heen aan het zingen waren. De 70 Tourangeaux melden zich gezien het wedstrijdverloop logisch minder te woord. Dankzij de al eerder vermelde uitstekende akoestiek kwamen hun vocale efforts wel verrassend luid over.

Een sterk Stade verdiende de zege, maar mocht zich uiteindelijk gelukkig prijzen dat Tours kort voor tijd uit de enige kans van de tweede helft niet de hold-up haalde. De thuisploeg van Luis Fernandez blijft hiermee op een degradatieplaats staan, Tours blijft in contact met de promotieplaatsen. Overall een geslaagd tripje, het blijft Frankrijk maar toch kan je voelen dat Reims een echte traditieclub is. Ook de stad spreekt behoorlijk aan, jammer genoeg is het centrum door werken aan een nieuwe tramlijn momenteel een bouwput. Alleszinds voor herhaling vatbaar tegen een ploeg met een grotere away support.

Foto's:
http://gallery.towhateverend.be/#74

Extra:
- Fotoalbum
- Hoppingoverzicht
- Groundlist

Geen opmerkingen: